Quants colors del vi diferents identifiques? Diuen que mengem per la vista, i segur que la vista influeix moltíssim també en la percepció de les coses que bevem. De què depèn el color? Si algun cop t’has preguntat pel colors del vi, o simplement sents curiositat per aquesta beguda, segur que t’encantarà el post d’avui! T’hi apuntes?
Sens cap mena de dubte el color és una de les propietats més característiques del vi. De fet, generalment fem servir les etiquetes quan parlem de “vi rosat”, “vi blanc” o “vi negre” per catalogar-lo. Tot i això, si sabem reconèixer les particularitats de cada un, podrem distingir-los millor.
La pell del raïm, primer factor important
El pigments que defineixen el color d’un vi provenen de la pell del raïm amb la que ha estat elaborat. Així doncs, la varietat hi té un gran pes. Partint d’aquesta base, podem dir que les varietats negres s’utilitzen per elaborar vins negres i rosats, mentre que el vi blanc prové generalment de varietats blanques.
El segon aspecte que hem de tenir en compte és el procés d’elaboració que ha seguit el vi.
El procés d’elaboració un factor clau
- Vi negre: la fermentació del vi es porta a terme juntament amb la pell del raïm. D’aquesta manera, els pigments de la pell passen al líquid (el vi).
- Vi Blanc: la fermentació del vi blanc es realitza sense la pell del raïm, és a dir, només amb la polpa. D’aquesta manera els pigments de la pell no passen al vi, però també es poden trobar vins blancs elaborat a partir de varietats negres i on les pells del raïm responsables del pigment no han estat en contacte amb el most (parlem dels anomenats “blancs de negres”).
- Vi Rosat: la fermentació del vi es fa amb la pell del raïm també, com el negre, però el procés de macerat és molt més breu. Al passar menys temps en contacte les pells no transmeten tota la pigmentació i d’aquí el color rosat.
Ja tenim les bases del color “posades”! Fins aquí hem descobert el per què del color de les tres tipologies de vins més conegudes, però això no acaba aquí. Hi ha altres propietats del color que també ens aporten informació rellevant sobre el producte, com mostra la següent imatge, adaptada del contingut de Wine Folly.
El rivet és la vora del vi on la tonalitat s’aclareix quan s’inclina la copa. És el lloc que aporta informació sobre l’evolució del vi, la seva tonalitat i els seus reflexes.
Tonalitats i reflexes
Tots sabem que quan parlem d’un vi blanc no és banc com la neu, i que un vi negre no és negre com un corb, sinó que més aviat son groguencs i rogencs. Dins d’aquestes dues famílies de colors s’amaguen les tonalitats i els reflexes que defineixen el color d’un vi que ens parlen de moltes coses. A través d’aquest també podem aprendre a identificar característiques com l’evolució, l’envelliment o criança que ha fet un vi.
La sommelier Mariana Gil en defineix fins a 23. A continuació, en destaquem uns quants:
- Acerat: són els reflexes d’un vi blanc pàl·lid que mostra tonalitats d’aparença metàl·lica o de cera. Acostuma a ser un vi jove, ja que amb el temps apareixen tonalitats més grogues i daurades.
- Groc: és el color per excel·lència dels vins bancs. Els reflexos poden ser verdosos, acerats, daurats o pallosos.
- Ateulat: és el color d’un vi envellit que ha agafat el color de les teules.
- Carmí: és el color que presenten els vins negres joves.
- Claret: és un vi negre que té poc color perquè es produeix barrejant varietats blanques i negres de raïm.
- Daurat: és el color que presenten alguns vins blancs, sobretot els que tenen criança.
- Granat: és el color típic dels vins negres envellits.Taronja: són els reflexes que presenten els vins rosats evolucionats.
Or: és un color més intens que el daurat que s’associa a la criança en bóta.
Pàl·lid: reflexes d’alguns vins blancs que recorden al color de la palla.
Robí: és el color que presenten alguns vins negres amb criança.Violeta: matís de color que es presenta en alguns vins negres joves.
Com veieu el color del vi ens proporciona moltíssima informació sobre un vi: el seu procés d’elaboració, les veritats de raïm utilitzades o el temps d’envelliment. Unes dades que es poden contrastar amb un altre sentit molt important. Sabeu quin? El del gust naturalment! Us animeu a provar-ho?
Comments are closed.