Encara no tens clars els teus plans per la castanyada? No et preocupis, avui te’n proposem un per satisfer tots els sentits, però sobretot el paladar i l’estómac. En petit comitè, això sí, que és com haurem de fer aquesta celebració, seguint les recomanacions sanitàries. Vols llegir la nostra proposta? Doncs som-hi!
Només t’avanço que avui la cosa va de dolç i de vins molt de casa nostra. Podràs sorprendre als convidats oferint-los un maridatge ben especial, perquè… no ens enganyem les postres és el que tothom espera amb candeletes.
Castanyes, moniatos, panellets i vi
Quins són els aliments més característics de la castanyada? Sí, aquests han de ser els grans protagonistes de la nit. Castanyes, moniatos i panellets, però sobretot acompanyats d’uns vins de postres dolcets.
Els que us proposem son el Vimblanc i el Vi Ranci de la casa, que combinen a la perfecció amb les postres de tardor. El primer d’ells és un vi de color castany intens amb reflexes daurats que, aromàticament, recorda a la mel i a les figues amb un toc de vainilla i pebre. En boca presenta uns sabors de caramels i panses combinats amb una suau i elegant acidesa. Al final és fresc i persistent. Les seves característiques particulars fan que sigui adient per maridar amb les castanyes i els panellets de pasta blanca o pinyons.
D’altra banda, el Vi Ranci té un color d’or vell amb ribets bronzejats. En nas presenta unes notes anisades i de fruits secs, i en boca segueix assaboreix a fruits secs torrats i a anís, encara que també recorda a la pell de taronja i als aranyons. En aquest cas, el podem maridar amb moniatos cuits al forn o bé panellets on hi predomini el cacau.
T’animem a experimentar amb els sabors i a que et quedis amb la combinació que més satisfaci el teu paladar!
Vins d’edició limitada
Tant el Vimblanc com el Vi Ranci son dues propostes d’edició limitada elaborades amb l’objectiu de recuperar la tradició vinícola de la nostra terra i dos dels vins de postres més tradicionals.
El Vimblanc està elaborat amb la varietat Pedro Ximénez al Celler de Vinebre, una de les localitats amb una tradició més arrelada d’aquest tipus de vi dolç. La seva elaboració comença deixant assecar el raïm a sol i serena durant 10 dies. Aquest procés fa que els raïms es deshidratin, panseixin i concentrin tots els seus sucres. Posteriorment, es fa la fermentació i es passa a la criança mitjançant el mètode de soleres i criaderes amb una solera original del 2004.
Per la seva banda, podem parlar de “recuperació històrica” del Vi Ranci. Aquest s’elabora al Celler de Vilalba dels Arcs a partir d’una petita producció de vinyes seleccionades de garnatxa blanca. El most fermenta en tines d’acer inoxidable i, després, passa a les bótes de roure i castanyer. La criança posterior, de la mateixa manera que el Vimblanc, es fa mitjançant el mètode de soleres i criaderes. No obstant, aquesta és a partir d’una solera original més antiga, concretament del 1928. Les bótes no s’omplen del tot perquè així es facilita l’oxidació del vi. A més, no s’afegeix alcohol addicional, sinó que simplement es deixa que el procés de criança concentri el vi.
Encara estàs dubtant? No t’encantis que són d’edició limitada i t’assegurem que no et pots quedar sense provar-los! 😉
Comments are closed.