“Un vi ranci és un vi fet malbé, espatllat”. Potser algun cop heu escoltat aquesta afirmació. Però, voleu saber si és realment certa? Sentiu curiositat per saber què és exactament i com s’elabora? Avui us ho descobrirem en el següent post tots els seus secrets. Som-hi!
D’espatllat res!
Els vins rancis són vins licorosos que, lluny d’espatllar-se o avinagrar-se per l’efecte de l’oxigen es van tornant rancis. El que afavoreix aquesta oxidació positiva no és altra cosa que la seva elevada graduació alcohòlica natural i l’alt contingut en sucres del raïm.
Aquests vins poden envellir en bótes mig plenes (fent el que s’anomena criança estàtica) o en damajoanes (les famoses garrafes de vidre que heu observat en alguns terrats a sol i serena).
No siguis ranci…o sí!
“Ets un ranci!” Si alguna vegada us han dirigit aquest petit insult segur que us ha deixat una bona estona pensatius.
En les coses de menjar ja se sap que tot allò que queda a l’atzar de l’aire i l’oblit s’acaba fent ranci. Diem que perd la seva “gràcia”. Amb el vi però no passa exactament igual…
El vi que millora, no s’espatlla i es fa vi ranci, és curiosament el vi que anomenem “generós“, és a dir, el que posseeix una elevada graduació alcohòlica.
La Bóta del Racó, el ranci de casa
Fins fa relativament poc el vi ranci ha estat per antonomàsia el de la “bóta del Racó” que podem trobar a moltes cases dels nostres pobles.
Sou dels afortunats que veieu de tant en tant al pare, al sogre, o l’avi ensenyant orgullós el seu “vi de casa”? Sovint estem parlant d’un vi fet a força de reposar molt temps en una bóta. Una vigorosa garnatxa o un blanc més aviat potent envellit.
En força casos es tracta d’un vi oxidat amb (ja amb alguna espurna acètica). Aquest no es fa malbé perquè el propietari ha tingut la vista d’addicionar-hi una petita porció de conyac. En definitiva, un vi ranci de fabricació domèstica que… sí! S’hi adiu força amb les rosquilles, les galetes, els pastissets i els dolços de casa.
Es podria assegurar sens cap mena de dubte que el ranci és un dels nostres productes més genuïns que segueixen fent a les cases.
A Catalunya, garnatxes
Molts dels vins rancis que es produeixen a Catalunya són fets a partir de la varietat de raïm garnatxa, ja sigui blanca o negra.
L’envelliment pot ser fet en damajoanes de vidre a sol i serena. També mitjançant criança estàtica (en bótes de fusta amb omplerts periòdics) o bé mitjançant soleres en bótes o grans bocois de fusta.
Els rancis blancs tenen un color daurat rogenc meravellós produït per l’oxidació en bótes i bocois vells.
Els negres posseeixen un color caoba clar i brillantors ocres. En aquests la pigmentació s’haurà vist reduïda notablement. La causa és la precipitació de part dels “antocians” que donen color en els fons de les bótes.
Els vins rancis de la Catalunya meridional solen ser un complet festival d’aromes i sabors. Hi predominen matisos que van del cuit al cremat, records d’espècies, fruita seca (ametlla torrada i avellanes), caramel…
Cada DO catalana té les seves pròpies normes d’envelliment. En general però es comença amb una criança oxidativa ràpida en damajoanes de vidre seguit d’un any com a mínim de repòs en grans bótes o bocois de fusta .
La graduació mínima dels vins destinats a ranci no sol ser inferior de 14º. A aquest vi s’hi afegirà alcohol vínic durant el procés per tal d’assolir una graduació que arribarà als 17-18 graus.
Comments are closed.