Els vins amb bombolles formen part de les nostres dia a dia. Però quan s’aproximen aquestes èpoques nadalenques encara obtenen més protagonisme. D’alguna manera les bombolles sempre acaben formant part de la sobretaules i els aperitius d’aquests dies. Voleu conèixer alguns dels seus secrets?
Cava o Champagne?
En realitat no hi ha diferències entre el cava i el xampany pel que fa al mètode d’elaboració: tots dos es fan seguint el “mètode tradicional” i per molts la principal diferència és simplement una qüestió de preu.
Les principals diferències les trobem en la zona on s’elaboren i en les varietats utilitzades. El clima mediterrani i els sòls de les zones productores de Cava, lògicament, són força diferents dels de la regió de la Champagne (França). A causa d’això ja podrem trobar algunes particularitats i matisos que separen el xampany i el cava…
D’altra banda, en el cas del cava les varietats més habituals són el Macabeu, el Xarel·lo i la Parellada, mentre que el xampanys francesos solen estar fets amb raïms de les varietats Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay.
Per què es formen les bombolles?
Les bombolles del cava es produeixen per l’alliberació de gas carbònic (CO2). Però com arriba aquest gas dintre de l’ampolla? Això és cosa dels llevats…
El cava s’elabora a partir d’una ampolla de vi base on s’hi afegeixen llevats i sucres. L’ampolla es tanca i a partir d’aquí comença un procés de “segona fermentació” dintre de l’ampolla.
Els llevats, responsables d’aquesta fermentació, respiren igual que nosaltres: agafen oxigen i desprenen carbònic, mentre es mengen el sucre per transformar-lo en alcohol i altres subproductes. Per tant, durant la fermentació s’allibera gas carbònic.
El gas carbònic quedarà atrapat dintre l’ampolla. Una part d’aquest gas quedarà atrapat entre el líquid i el tap (carbònic lliure), i una part quedarà atrapat dintre del mateix cava (carbònic dissolt). Aquest és el que donarà lloc a les bombolles.
Afecta la forma de la copa?
Definitivament sí! La forma de la copa i la temperatura de servei juguen un paper important en el desenvolupament de les bombolles.
L’estructura o textura de l’espuma, així com la finor de les bombolles, depenen de molts factors, com són els diferents mètodes d’elaboració, la qualitat del vi base, les condicions de servei, etc.
Les bombolles: mida i velocitat
Normalment unes bombolles petites que pugen lentament són indicatives que aquest procés de segona fermentació s’ha fet en bones condicions, durant el temps necessari i a baixa temperatura en el fons del celler.
Les bombolles que veiem dintre de la copa van pujant una darrere de l’altra cap a la superfície del cava, formant fileres o “rosaris” i augmentant lleugerament de mida a mesura que es van elevant. Un cava de qualitat presentarà molts rosaris, fins i persistents.
L’escuma és un indicatiu de qualitat?
Alguns consideren l’escuma com un indicador de qualitat. Aquests busquen caves o champagnes amb una bona superfície d’escuma que es desfaci molt lentament. Però una copa mal rentada, un toc de pintallavis o qualsevol altre petit element pot alterar la formació de l’escuma… Així que no sempre ens podem refiar d’aquest indicador al 100%!
Comments are closed.