Són les llàgrimes d’un vi un indicatiu fiable per determinar-ne la seva qualitat? El vi es valora amb els sentits, l’olfacte, la vista i el gust… i el que fa que un vi sigui bo és que aquest t’estimuli unes emocions positives. Les llàgrimes també hi juguen doncs el seu paper, però quin exactament?
Avui us explicarem algunes coses sobre elles, ja que, de vegades, poden ser unes grans desconegudes. Com més informació tinguem a l’hora de tastar un vi, molt millor. Anem a descobrir alguns dels seus secrets.
Què indiquen les llàgrimes del vi?
Les ‘llàgrimes’ no són indicatives de la qualitat d’un vi en realitat, però sí que són un fenomen científic. Per tant doncs, el podem tenir força en compte ja que ens donarà una informació valuosa. Sobre què?… doncs sobre el grau alcohòlic d’un vi.
Cal tenir en compte:
- Els vins amb un grau d’alcohol més elevat formen gotetes de major densitat als vessants de vidre de la nostra copa que els vins de baixa graduació.
- Els vins més dolços també solen ser més viscosos i untuosos. Per tant les llàgrimes flueixen més lentament pels costats d’una copa.
Ja veiem doncs que aquestes “gotetes” poden indicar-nos tant el contingut d’alcohol d’un vi, com la seva dolçor. Les llàgrimes del vi són causades per un curiós fenomen: la ràpida evaporació de l’alcohol sobre els costats de vidre de la copa. Força curiós, oi?
Què són en realitat les llàgrimes del vi i com valorar-les?
Encara que el llagrimeig forma una mica part de la màgia del vi, no hi ha res de màgic en la seva formació. Més aviat al contrari, les llàgrimes del vi es deuen totalment a un fenomen científic. No són altra cosa que un exemple més de l’efecte Gibbs-Marangoni, un fenomen que és el resultat de la tensió superficial fluida causada per l’evaporació de l’alcohol. Fins i tot la NASA ha escrit alguns articles sobre l’efecte Gibbs-Marangoni en absència de gravetat!
A l’hora d’avaluar aquest aspecte tingueu molt en compte que la temperatura i la humitat d’una habitació afecten enormement la velocitat a la qual es forma el llagrimeig.
Observeu la densitat de les gotes que formen i com llisquen sobre el costat de la copa. Si veieu moltes llàgrimes, podreu gairebé assegurar que us trobeu davant d’un vi amb una graduació bastant alta.
Quan les llàgrimes cauen ràpidament per la paret de la copa després de moure-ho, significa que aquest vi té poc alcohol.
Per cert, si teniu una ampolla de vi tancada i la sacsegeu, notareu que aquest fenomen no es produeix.
Sabeu per que?
Tornem a l’efecte Gibbs-Marangoni: perquè dins l’ampolla no hi ha contacte amb l’atmosfera i per tant no existeix l’evaporació. L’evaporació doncs és la clau per què apareguin les llàgrimes de vi!
Comments are closed.