Heu escoltat dir alguna vegada allò que el vi blanc és només per a peix, el negre per a carns i el cava per les postres? Us han assegurat en més d’una ocasió que el vi rosat és una barreja de vi blanc i negre? Segur que sí…
Sovint es parla molt al voltant del món del vi però no sempre totes les afirmacions són certes. Avui us proposem “desemmascarar” algun d’aquests falsos mites del vi.
El negre és perfecte per la carn i el blanc millor per al peix
Quan es tracta d’acompanyar un plat fort, és cert que el vi negre pot resultar més escaient… en canvi el vi blanc pot resultar millor per als més suaus. Però al final la gràcia consisteix en “maridar” el menjar de forma equilibrada.
El maridatge entre el vi i el menjar és el procés de ‘casar’, unir o acompanyar un determinat aliment, amb un tipus de vi. La finalitat no és altra que la de potenciar el gust i el plaer quan mengem.
La clau del maridatge és que el vi no emmascari el sabor dels aliments, sinó que els potenciï. D’aquí que l’habitual sigui acompanyar vins més lleugers amb la suau textura del peix, per exemple. Però compte, els peixos amb major proporció de greix, com els peixos blaus (anxova o seitó, anguila, arengada, tonyina, bonítol, sorell, llamprea, peix espasa, salmó, moll, sardina, verat …) o alguns blancs com el turbot o el bacallà, casen a la perfecció amb els vins negres.
També cal dir que en l’actualitat hi vins negres joves, molt suaus i afruitats que presos amb peix i marisc realcen a la perfecció el seu sabor sense emmascarar-lo en absolut.
El vi, com més vell millor
Aquesta afirmació només és certa en una petita part. A més el vi més bo en realitat és el que a tu t’agrada…així que deixa’t guiar pels teus gustos i defuig els tòpics.
Cal dir que, en realitat, no tots els vins tenen l’estructura adequada per guanyar qualitat amb el pas dels anys. Només són uns pocs afortunats els indicats per aquest fi.
El cava és per a les postres
És cert que el més habitual és utilitzar el cava per brindar al final d’un àpat, mentre estem degustant les postres. No obstant possiblement sigui més tradició que una altra cosa. De fet el cava te un ampli ventall de maridatges possibles que van des de les carns, als formatges, passant pels peixos i els mariscos. I per descomptat, és un excel·lent apreitiu.
El vi negre millor servir-lo del temps
Heu provat mai de donar un puntet de frescor a un vi negre jove en ple estiu? I quin ha estat el resultat? Força bo, oi? No tot el vi blanc es serveix fred ni tot el negre a temperatura ambient. Cada vi necessita la seva temperatura adequada per conservar i transmetre totes les seves propietats. Els vins afruitats, lleugers, amb poca estructura, encara que siguin negres, admeten temperatures de servei més baixes, especialment quan la caloreta apreta i ens cal un contrapunt refrescant durant els àpats.
El vi rosat es fa barrejant vi negre amb vi blanc
Ni parlar-ne! L’elaboració d’un vi rosat es realitza mitjançant un procés específic, la “maceració parcial”. És a dir, es deixa fermentar el most amb les pells del raïm, però tan sols unes hores. Les pells són les que contenen el pigment i donen color al vi. Al deixar-les macerar per un període curt, el vi no agafa el color negre sinó tan sols un to rosat. És un dels mites del vi que cal desemmascarar.
La forma de la copa no influeix en el contingut.
Cal matisar-ho: quan un vi és dolent… és igual a la copa que el servim. Aquest seguirà sent dolent, i a la inversa. La veritat però és que està demostrat que una copa adequada influeix en la manera que percebem, olorem i assaborim el vi.
Algunes copes estan concebudes especialment per assaborir determinats tipus de vi. En termes generals, una copa de vi negre és més gran que una de blanc. Això permet submergir el nas per detectar les aromes. Normalment les aromes i sabors són més complexos en vins negres. Per aquesta raó exigeixen una copa amb una àrea de superfície més gran perquè el vi entri en contacte més amb l’aire.
Comments are closed.