La verema 2018 ja ha arrencat a pràcticament totes les DO’s on Cellers Unió té presencia. La més recent ha estat la DOQ Priorat on els treballs s’han iniciat recentment amb les varietats de blanc.
Les primeres DO’s d’enguany en iniciar la verema 2018 van ser la DO Tarragona i la DO Catalunya. Pel que fa als cellers, el més “matiner” va ser el de Vinebre, el passat dia 31 d’Agost.
Podem dir que aquest any la verema ha normalitzat les seves dates d’inici. Cal tenir en compte que la collita passada es va avançar moltíssim, al voltant dels 15 dies, aproximadament depenent de la zona.
Excel·lent qualitat i quantitat, el denominador comú de la verema 2018
La bona notícia és sens dubte la gran qualitat que presenta el raïm de la collita d’enguany: en general està saníssim.
A les zones del Montsant i del Priorat on hi ha plogut menys, el raïm utilitzat per als negres potenciarà un bon aroma i una bona tonalitat de color.
En d’altres zones, com Masllorenç, podem afirmar que raïm es troba també molt sà. A més en aquesta zona el fruit també és d’una major grandària. S’obtindrà un molt bon rendiment, ja que el gra conté més suc i de pas també ens aportarà més gust.
A les zones de Vinebre i la Terra Alta la collita presenta diferències en funció del regadiu. En general però, hi està resultant bona, tant en qualitat com en quantitat.
En resum, podem afirmar que cada zona conté les seves especificitats. La verema és un dels moments més esperats… i, com veieu, té la seva complexitat ja que és el clar reflex el treball de tot un any i totes els esdeveniments de la climatologia.
Els reptes dels enòlegs durant la verema
Tot i aquesta normalitat, ja fa uns anys que els productors es troben amb algunes complicacions afegides. Sobretot són dificultats pel que fa a la maduració del raïm. D’una banda tenim la maduració del fruit que fa referència als sucres continguts en el fruit. De l’altra, ens trobem amb una menor maduració general. Parlem de la maduració global del fruit quan observem aspectes com la pell, les llavors, la rapa, etc…
Aquest menor grau de maduració fa que s’hagi de tenir molt clar a l’elaboració de quins productes anirà destinat el fruit. Cal escollir molt bé doncs el moment per collir el raïm en funció del vi que es vol elaborar.
Aquestes reptes es superen amb el coneixement que ens aporta el nostre equip d’enòlegs. Aquest any s’esperen de nou uns vins excel·lents.
La climatologia actual
Aquests “handicaps” que es troba el raïm a l’hora de madurar es deuen en part a la climatologia.
Si observem la climatologia actual trobem que cada cop fa mes calor. També tenim menys pluges o plou fora de temporada (que és el moment en que a la planta li pot fer més bé).
Això obliga als ceps, que no deixen de ser plantes salvatges, a modificar el seu sistema vital i els afecta en la seva generació de sucres.
Aquesta climatologia adversa es combat però de forma molt efectiva. Com? Principalment mitjançant estrictes controls de maduració i tenint les zones de collita molt ben definides i seleccionades.
Comments are closed.