T’has preguntat alguna vegada què es fa en un celler durant l’estiu? I durant l’hivern? Més enllà de la verema, el celler és un indret ple d’activitat durant tot l’any. Per això en aquest post et proposem fer un repàs de les tasques que es duen a terme al celler al llarg de l’any!
Juliol i Agost
L’estiu és temps de posar el celler a punt. Les instal·lacions es sotmeten a una neteja escrupolosa, repassant tots els dipòsits, mànegues, circuits i bombes.
Setembre
Setembre és sinònim de verema. En alguns llocs aquesta pot començar a mitjans d’agost o allargar-se fins ben entrat l’octubre.
Quan arribin els primers raïms, el celler començarà amb un procés de desrapat (separar els grans del fruit de la rapa). Els raïms s’aixafaran i es deixaran en maceració (procés pel qual les pells es deixen en contacte amb el vi per extreure’n color, aromes i tanins).
Octubre
Un cop entrada la verema, el most comença la fermentació. La fermentació alcohòlica és el procés pel qual el most es converteix en vi, és a dir, els llevats converteixen el sucre en alcohol. Tot seguit, si s’escau, es produeix la fermentació malolàctica en la qual l’àcid màlic es converteix en àcid làctic. Aquest procés estabilitzarà i arrodonirà el nostre vi.
Novembre a Juny
Trafegar, cupatjar, clarificar, envellir, embotellar… els cellerers passen tot l’hivern i primavera ben ocupats! Algunes de les seves principals tasques són per exemple trafegar els vins (passar-los d’una tina a una altra per airejar-los) o elaborar cupatges (barrejar vins de diferents varietats, finques, etc. per obtenir un vi especial).
Un altre procés habitual és clarificar el vi. Sobretot consisteix en separar-ne les impureses o pòsits i deixar-lo preparat per a l’embotellat.
Els vins més joves podran sortir del celler a principi d’any. Mentre que els vins envellits, que han estat sotmesos a una criança, poden trigar anys a veure la llum. Són mesos d’esforç i treball que deixaran la seva empremta en cada ampolla i que nosaltres tan sols hem de gaudir.
Comments are closed.