S’acosta la diada de Sant Jordi i no volem deixar passar l’oportunitat de proposar-vos algunes publicacions interessants editades recentment a l’entorn del vi.
Guies amb informació i puntuacions de vins catalans; llibres sobre perfils professionals que es mouen entre vinyes i cellers; o una novel·la guanyadora del premi Ramon Llull 2018.
1. Reines de Copes. Les grans dones del vi (Zoltan Nagy)
Una de les novetats del 2018 ha estat Reines de Copes. Les grans dones del vi. Aquest és el primer llibre de Zoltan Nagy. Ha escollit amb el seu criteri personal cinquanta dones del sector del vi, ha escrit el seu retrat biogràfic i els ha demanat que elles mateixes escullin el vi que millor les representa, aquell vi en el qual creuen que està el seu segell més femení. Així que el llibre inclou cinquanta professionals i cinquanta vins “amb ànima de dona”.
El llibre és una petita mostra de com cada dia més enòlogues s’embarquen en el dur treball de les veremes, les maceracions i els remuntats. De la mateixa manera que cada vegada hi ha més dones en els departaments de vendes, exportació, comunicació, publicitat, màrqueting, enoturisme i relacions públiques, també hi ha més dones assumint la direcció del celler o liderant el seu propi projecte emprenedor.
El llibre el publica Tolosa Wine Books, l’editorial especialitzada en llibres de vins i enoturisme. Zoltan Nagy aporta una bona dosi de desvergonyiment, frescor, joventut, sensibilitat i talent.
2.Retrats de vi (Ruth Troyano)
No és una novetat editorial però Retrats de vi, de Ruth Troyano segueix sent un dels títols als que no convé perdre la pista. La periodista, cada cop més consolidada, és tot un referent dins l’entorn del vi català. L’any passat va sumar tres “retrats” més a aquesta col·lecció editada per Publicacions de la URV (i ara en total ja n’hi ha sis).
Es poden trobar els retrats de Sergi Colet (Colet Vins), Roser Amorós (Carlania Celler) i Miquel Palau (Abadal), tres enòlegs reconeguts de Catalunya amb projectes a la DO Penedès, DO Conca de Barberà i DO Pla de Bages. Anteriorment Ruth Troyano ja havia publicat els “retrats de vi” d’Anna Espelt, Francesc Ferré i Toni Sànchez-Ortiz.
3.Guia de Vins de Catalunya (Sílvia Naranjo i Jordi Alcover)
La Guia, que celebra el desè aniversari amb l’edició 2018, és una foto perfecta que recull l’actualitat del vi català. Amb la intenció de fer-li aquesta “foto” a cada collita, de les inquietuds dels cellers, l’equip de La Guia classifica, tasta i puntua a cegues tots aquells vins que els cellers hi volen presentar.
En el 10è aniversari, hi apareixen més de 1450 vins tastats i puntuats, una llista dels millors vins catalans, 280 cellers i 12 denominacions d’origen.
4. La força d’un destí (Martí Gironell)
La força d’un destí és la flamant guanyadora del premi Ramón Llull 2018.
És la història de superació d’un emprenedor català, Ceferino Carrión, que viu una sèrie d’aventures en un entorn excepcional com és el Hollywood dels anys 50. Ceferino (Jean Leon) torna a Catalunya per a comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.
L’obra guanyadora s’ha editat en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta). Es troba publicada des de finals de febrer.
Comments are closed.